Training spreekangst overwinnen in Enschede
Wist u dat 75% van de mensen last heeft van presentatie- of spreekangst? En dat dit heel goed te overwinnen is? Mits men de juiste technieken toepast! Controle van het stemgebruik is daarbij zeer belangrijk. De stem is immers het eerste waaraan een publiek hoort dat u zenuwachtig of onzeker bent. En de wetenschap dat zij dit horen, maakt u nóg zenuwachtiger. Uw stem onder controle hebben geeft zelfvertrouwen en is de eerste stap naar spreekplezier.
Slechts enkele sessies (ook online)
Ik kan u in enkele sessies leren om vrij en onbevangen te spreken. Hoe fijn zou het zijn wanneer u zonder blozen en klam voorhoofd vrijuit kunt praten. Of dit nu tijdens een vergadering, presentatie, functioneringsgesprek of verjaardag is.
We doen dit op een laagdrempelige en plezierige manier. Immers, ik weet uit eigen ervaring hoe spannend het kan zijn om je stem te laten horen. En als u daar de voorkeur aan geeft, kunnen we de training ook online laten plaatsvinden.
Wie heeft stemtraining nodig?
Iedereen die met meer zelfvertrouwen wil leren spreken! Ik geef al jaren stemtraining aan mensen uit het bedrijfsleven. Immers, om succesvol zakelijke gesprekken te voeren is een overtuigende stem belangrijk. Dit geldt voor sales-medewerkers, managers en bestuurders. Maar ook voor werknemers die in een kramp schieten zodra ze een leidinggevende of collega op de gang tegenkomen. Of bij de gedachte aan een netwerkborrel of voorstelrondje.
En dat is niets om u voor te schamen. Maar liefst tien procent van de mensen tussen 15 en 60 jaar heeft last van blozen en voelt zich daarom belemmerd om te praten met anderen.
Door jezelf en je stem onder controle te houden, wordt communiceren ontspannen en kunt u zich uitdrukken zoals u wilt.
Veel gehoorde uitspraken van mijn cliënten zijn dan ook:
“Vroeger hoorde ik mezelf maar ratelen zonder ‘aanwezig’ te zijn en had ik daardoor totaal geen grip op het gesprek. Nu lukt dat wel! Dat is zo’n verademing!”
”Ik ben praten zo leuk gaan vinden, dat ik moet oppassen niet te veel aan het woord te zijn. “
“Ik kon onmogelijk ontspannen wetende dat mijn stem niet mee zou werken. De wetenschap dat nu niemand hoort dat ik vanbinnen misschien wel doodga, geeft me zoveel meer zelfvertrouwen.”
Waar komt spreekangst en presentatie-angst vandaan?
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat veel mensen, zodra ze tegenover een groep of individu komen te staan, vrezen voor negatieve oordelen. Bang om uitgelachen te worden, stom gevonden te worden, enz. Kortom, we voelen ons onveilig. Een automatische reactie van ons lichaam in dit soort gevallen is dat het adrenaline gaat aanmaken. Dit verschijnsel stamt nog uit de oertijd waarbij we meteen moesten vechten of vluchten bij gevaar. De adrenaline zorgt voor vervelende lichamelijke reacties, zoals: zweten, sneller ademhalen, trillende handen en onvaste knieën. En dit heeft dan weer invloed op de stem. We gaan bijvoorbeeld hoger praten, ratelen of krijgen een bibberend stemmetje. Zodra we dit doorhebben, worden we nóg zenuwachtiger en komen we in een vicieuze cirkel terecht.
Het gevolg is dat we steeds banger worden te spreken. Niets om u voor te schamen. Wist u bijvoorbeeld dat veel mensen de telefoon niet durven op te nemen vanwege spreekangst?
Hoe kan ik mijn onzekerheid overwinnen en mijn zelfvertrouwen vergroten?
De oorzaak van onzekerheid is bij elk persoon anders. Een overeenkomst tussen mensen met weinig zelfvertrouwen is vaak wel dat ze ‘veel in hun hoofd zitten’. Ze zijn continu aan het nadenken over hoe zij overkomen, hoe de ander hen ziet. Piekeren over wat fout kan gaan, is ook een veelvoorkomend symptoom: wat nou als ik volgende week die presentatie helemaal niet onder controle heb? Dat ik het compleet verpruts?
Innerlijke criticus
De meeste mensen zijn enorm kritisch op zichzelf. Meerdere onderzoeken wijzen keer op keer uit dat wat wij dénken dat de ander van ons vindt, in werkelijk helemaal niet het geval is. Draai het maar eens om. Wanneer u luistert naar iemand die tijdens de presentatie af en toe even hapert, rood wordt of misschien zelfs zijn gulp open had staan… wat was uw oordeel? Als luisteraar vond u daar waarschijnlijk weinig van. Terwijl u andersom nog maandenlang schaamte voelt.Focus naar buiten
Onzekere mensen richten hun gedachten vaak ‘naar binnen’. Gefocust op lichamelijke sensaties zoals een versnelde hartslag, zweethanden en gloeiende wangen. Daarnaast concentreren ze zich erg op hun gedachten. Door uw aandacht te verleggen naar uw omgeving, vermindert u spanning en onzekerheid. Luister bijvoorbeeld aandachtig naar een zingende vogel buiten. Of bestudeer de vertakkingen van een boom. Hier bestaan ook goede ademhalingstechnieken voor. Daar kan een stemcoach u goed bij helpen.
Wat zijn de beste tips tegen presentatie-zenuwen?
De oorzaak van en de oplossing om nervositeit onder bedwang te krijgen, ligt bij iedereen anders. Advies op maat is daarom belangrijk. Bovendien moeten technieken eerst beklijven voordat ze een automatisme worden.
Toch geef ik hierbij enkele algemene tips die wellicht kunnen helpen.
Vooraf aan de presentatie
Visualiseer
Sommige mensen worden rustig wanneer ze van tevoren een succesvolle presentatie visualiseren. Ze beelden zich een presentatie in waarbij het publiek geïntrigeerd luistert, zij alle antwoorden op de vragen weten en de verkoopdeal wordt binnengehaald.
Handmassage
Zelfmassage van de handen is een trucje dat nogal eens toegepast wordt in de theaterwereld. Daarbij masseert u zo’n tien minuten zachtjes de handen en sluit af met het draaien van de polsen, het spreiden van de vingers en het maken van vuisten.
Voorkom de wapperhand
Bang dat u tijdens het spreken niet weet waar u uw handen moet laten? Of dat u er maar ‘raar’ mee gaat wapperen? Zorg dat u een pen klaar heeft liggen. Door deze tijdens het spreken vast te houden, voorkomt u dat uw handen een eigen leven gaan leiden. Of dat u krampachtig uw handen probeert te bedwingen. Iets wat het publiek meteen opmerkt. Dus neem die pen mee, dat is alweer een zorg minder.
Voorbereiding
Bereidt u goed voor. Uiteraard moet de presentatie of pitch geen opgezegde, robotachtige spreekbeurt worden. En ook moet men het hele verhaal niet uit het hoofd leren. Dat is juist een valkuil. Raakt u halverwege de tekst kwijt, dan blokkeert u immers volledig.
Zorg gewoon dat u de hoofdlijnen kent en zet enkele steekwoorden op papier. Bedenk van tevoren de vragen die uw toehoorders mogelijk kunnen stellen. Dan heeft u namelijk alvast een sterk antwoord paraat.
Zoek van tevoren goed uit in welke ruimte u moet zijn en test vooraf de audio- of videoapparatuur om zo een vervelende start te voorkomen.
Denk anders
Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat bepaalde woorden een andere uitwerking hebben op ons lichaam en onze gedachten. Dat kan onder andere leiden tot een zenuwachtig gevoel. Onder andere de methode Neuro Linguïstisch Programmeren maakt gebruik van deze kennis. Met name de woorden “niet” en “moet” hebben een negatieve uitwerking. Vervang ze door respectievelijke “wel” en “willen”. Dus in plaats van de hele tijd te denken “Ik moet deze presentatie houden” maak je ervan: “Ik wil deze presentatie houden.” Al deze voorbereidingsmaatregelen scheppen rust en schelen onnodige stress. Daardoor kunt u zich bovendien beter concentreren op zaken zoals uw stem.
Tijdens de presentatie
Sympathieke toehoorders
Kies aan het begin van uw praatje twee of drie sympathiek ogende mensen. Door aan het begin van uw presentatie oogcontact met hen te maken, krijgt u meer zelfvertrouwen
Buikademhaling
Gebruik de buikademhaling in plaats van de borstademhaling. Bij een buikademhaling wordt uw buik zachtjes naar buiten geduwd. Terwijl bij een borstademhaling vooral uw borst naar buiten beweegt. Vindt u dit lastig? Daar kan een stemcoach u uitstekend mee helpen.
Kwetsbaarheid werkt
Door u kwetsbaar op te stellen, voelt het publiek of u toehoorder júist connectie met u. En het maakt spreken voor uzelf een stuk makkelijker. Onderzoekshoogleraar Brené Brown heeft hierover interessante boeken geschreven en symposia gegeven. U vindt online enkele inspirerende TEDTalks.
Wat kan ik doen tegen spreekangst?
Hierboven gaf ik al enkele tips wanneer u een presentatie, pitch of andersoortig praatje moet geven. Maar spreekangst komt ook in ‘kleinere’ situaties voor waarbij je niets kunt voorbereiden. Een plotseling gesprek met de baas of een ingelaste spoedmeeting,
Wat instant kan helpen, is uw tenen ontspannen. Wanneer u nerveus bent, spant u namelijk vaak automatisch de tenen aan. Dit geeft een signaal af aan het zenuwstelsel waardoor de ademhaling versnelt, men gaat zweten, trillen, enzovoorts. En dit heeft weer invloed op uw stem. Die schiet bijvoorbeeld een octaaf omhoog, u gaat sneller praten en misschien ook wel stotteren. Door de tenen te ontspannen doorbreekt u dit mechanisme.
Onderzoek naar spreekangst (https://sites.bu.edu/ombs/2017/11/27/what-is-glossophobia/)